ماترک چیست:
به دارایی های مثبت و منفی یعنی دیون و طلب ها و اموال به جا مانده از متوفی ، ترکه یا ماترک میگویند.
زمانی که شخصی فوت میکند اموال و بدهی هایی از خود بجا میگذارد ، وراث که قائم مقام متوفی هستند باید قبل از تقسیم ماترک ، بدهی های مورث خویش را از محل آن پرداخت نمایند و پس از پرداخت تمام دیون ، اگر اموالی باقی ماند به نسبت سهم الارث بین وراث تقسیم میشود.
اولویت پرداخت بدهی متوفی:
پرداخت بدهی های متوفی باید به ترتیب مقرر در قانون انجام شود.
۱- هزینه های مربوط به کفن و دفن متوفی در حد متعارف
۲- پرداخت حقوق و دستمزد کارگران ، خدمه منزل ، خدمتگزاران بنگاه متوفی
۳-طلب اشخاصی که مال آنها به عنوان ولایت یا قیمومت تحت اداره متوفی بوده نسبت به میزانی که متوفی از جهت ولایت یا قیمومت مدیون شدهاست. این نوع طلب در صورتی دارای حق تقدم خواهد بود که مرگ در دوره قیمومت یا ولایت یا در یک سال بعد از آن واقع شده باشد.
۴-طلب پزشک و داروفروش و مطالباتی که به مصرف مداوای متوفی و خانوادهاش در ظرف سال قبل از فوت
۵- اگر متوفی مرد باشد پنجمین مورد مربوط به نفقه و مهریه همسرش هست البته مهریه تا میران ده هزار ریال بر سایر طلب ها اولویت دارد و بیشتر از آن مانند سایر بستانکاران خواهد بود.
۶- سایر بستانکاران
طلبکاران دارای رهن یا وثیقه:
طلبکارانی که دارای حق رهنی یا وثیقه از اموال متوفی هستند نسبت به مالی که در رهن دارند بر تمام طلبکارانی که در گروه های فوق ذکر گردید رحجان داشته و ابتدا طلب آن ها از محل فروش مال مرهونه پرداخت سپس اگر چیزی باقی ماند بین سایرین تقسیم میشود. درصورتیکه بهای مال مرهونه کمتر از طلب مرتهن باشد ، نسبت به مازاد طلب همانند سایر طلبکاران خواهد بود.
تکلیف ورثه در پرداخت دیون متوفی:
ورثه درصورتیکه ترکه را قبول کنند مسوول پرداخت دیون متوفی به میزان سهم الارث خود خواهند بود.
قبول و رد ترکه به چه معناست:
تفاوت ماترک و ارثیه:
همانطور که گذشت ماترک به مجموع طلب ها و بدهی ها و اموال مثبت و منفی متوفی گفته میشود اما ارثیه ، اموالی است که پس از پرداخت بدهی ها به نسبت سهم الارث بین ورثه تقسیم و به مالکیت هر یک منتقل میشود.